Chakra’s en essentiële olie

Chakra’s zijn de energiecentra in ons lichaam die verantwoordelijk zijn voor alle functies van het menselijk lichaam. De chakratheorie, zo eenvoudig mogelijk uitgelegd, is het geloof dat elk mens zeven voornaamste energiecentra (chakra’s) heeft. De chakra’s, die de ruggengraat uitlijnen, beginnen bij de basis van de ruggengraat tot lopen tot de kruin van het hoofd.

De eerste twee chakra’s zijn wat meer fysiek van aard, maar eigenlijk is er bij chakra’s niks fysieks aan. Chakra’s corresponderen met gebieden in het lichaam die worden beschouwd als bronnen van spirituele energie. Iemand omhelzen is bijvoorbeeld de gemakkelijkste manier om het hartchakra te kalmeren en in evenwicht te brengen.

Om als mens optimaal te kunnen functioneren, dienen alle chakra’s eigenlijk in evenwicht te zijn. Als er één chakra niet in evenwicht is kan dat een negatieve invloed hebben op ons hele systeem. De negatieve invloed kan uiteindelijk leiden tot lichamelijke ongemakken en bijvoorbeeld emotionele en mentale disbalans.

Chakra’s vormen het uitgangspunt in verschillende vormen van healing. Je chakra’s maken je precies duidelijk wat ze nodig hebben, als jij in staat bent om om de stilt in jezelf te vinden en te luisteren.

Chakra’s en hun kleuren

Er zijn 7 hoofdchakra’s (ook wel energiecentra genoemd) in ons het lichaam en elke chakra is verbonden met een unieke kleuren. De Chakra’s in ons lichaam beginnen aan de onderkant bij onze stuit en lopen door tot de bovenkant van je hoofd, je kruin.

Rood voor Wortel- of Basischakra
Oranje voor Heiligbeenchakra
Geel voor Zonnevlechtchakra
Groen voor Hartchakra
Blauw voor Keelchakra
Indigo voor Derde oogchakra
Violet voor Kruinchakra

Elk chakra heeft ook zijn invloed op onze persoonlijkheid. De ontwikkeling en werkingen van de chakra-gebieden in ons lichaam heeft invloed op hoe wij zijn als persoon en hoe onze persoonlijkheid is.

Wat is het balanceren van chakra’s

Onze chakra’s werken op hun best als alles voldoende “open” is en lekker stroomt. Het is mogelijk dat chakra’s geblokkeerd raken, waardoor ze opnieuw in balans moeten worden gebracht. De chakra’s hebben een regulerende invloed op ons lichaam. Door kennis op te doen over de chakra’s kunnen we onszelf sterken. Het helpt om j unieke behoeftes beter te begrijpen en te ervaren wanneer een van de chakra’s uit balans is. De volgende stap is dan om te weten hoe alle chakra’s in ons hele lichaam weer terug in balans te brengen. Hierdoor help je jezelf om op je best te presteren.

Alle chakra’s in ons lichaam werken samen. Bij het in balans brengen van chakra’s is het belangrijk om ook aan de aangrenzende chakra’s te denken, onze energiestroom loopt namelijk door en stopt niet bij die ene chakra. Elke chakra is verbonden met een bepaald deel van ons lichaam. Ook is elke chakra verbonden met een specifiek orgaan dat het voorziet van de energie die het nodig heeft om te functioneren.

Hoe kun je je chakra’s balanceren en waar te beginnen

Zoek een rustige plekje om even te zitten of liggen, net wat voor jou het prettigste voelt. Zorg dat je de komende 5 tot 15 minuten niet gestoord wordt. 

Sluit je ogen. Leg je handen in een comfortabele positie naast je lichaam of op je buik. Ga in verbeelding al je chakra’s langs. Start met je wortelchakra
Stel je voor dat je daar bent om die chakra in evenwicht te brengen. Stel je daarbij een spiraal voor die met de klok mee draait. Deze spiraal stelt je energie voor die in dit centrum stroomt. Als het spiraal tegen de klok in probeert te draaien, of aanvoelt alsof hij helemaal niet beweegt, blijf dan met je aandacht bij dat spiraal en gebruik de krachten van je verbeelding en suggestie, om er een met de klok mee draaiende spiraal van te maken.
Als je tevreden bent met de werking van het spiraal voel dan of je klaar bent om door te gaan naar het volgende chakra. 
Blijft in een zachte energie terwijl je hier mee bezig bent. Verwacht niet dat dit je allemaal meteen lukt en zet jezelf niet onder druk. Blijf weg van frustratie. 

Als je alle chakra’s hebt gehad en ze voor jou in balans voelen zul je merken dat je als mens ook meer in balans bent. 

Chakra’s en essentiële olie

Sommige dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Denk aan pannenkoeken met stroop, Jip & Janneke en zo ook chakra’s en essentiële olie. Door de werking van de essentiele olie op ons lichaam helpen deze ook bij het uitlijnen en balanceren van de chakra’s.

Onderstaande chakra oliën kun je zelf samenstellen om zo tot een prachtige blend te komen voor ieder van de chakra’s. Gebruik ze dagelijks en je wilt dan niet meer zonder!

Basischakra 3 druppels Frankincense en 3 druppels Cedarwood
Sacraalchakra 2 druppels Jasmine, 2 druppels Bergamot en 2 druppels Sandalwood
Zonnevlechtchakra 2 druppels Frankincense, 2 druppels Rosemary en 2 druppels Basil
Hartchakra 2 druppels Bergamot, 2 druppels Thyme en 2 druppels Geranium
Keelchakra 2 druppels Jasmine, 2 druppels Clary Sage en 2 druppels Sandalwood
Derde Oogchakra 5 druppels Lavender
Kruinchakra 2 druppels Frankincense, 2 druppels Ylang Ylang en 2 druppels Clary Sage

Doe de vermelde hoeveelheid essentiële oliën in een 10ml rollerflesje en vul af met een draagolie. Vergeet niet om op ieder flesje een etiketje te plakken en je set is klaar voor gebruik. Neem even een momentje voor jezelf en rol van elke oil met de klok mee wat op het bijbehorende chakra. Dit setje chakra oils is ook een super leuk cadeautje voor iemand die je een beetje ´zen´ in het leven gunt.

De genoemde oliën

Frankincense Olie  (Boswellia carterii) is een essentiële olie die wordt gebruikt voor onder andere meditatie en ter ondersteuning van een gezond immuunsysteem.

De olie heeft troostende eigenschappen die helpen de geest te focussen en stress te overwinnen.

Met een druppel op je kruin in de ochtend houd je prikkels en de energie van anderen op afstand.

Vanuit de wetenschap is bekend dat wierook sesquiterpenen bevat die het deel van de hersenen ondersteunen dat emoties controleert. 

Cedarwood

Jasmine

Bergamot

Sandalwood

Rosemary

Basil

Thyme

Geranium

Clary Sage

Lavender

Ylang Ylang

Samenvattend

Het kan het leven een stukje aangenamer maken als je leert hoe je jouw zeven chakra’s kunt reguleren. Het brengt spirituele balans en ook lichamelijk bevorderd het je welzijn. Houd als je ergens onbalans voelt je chakra’s in gedachten en ga altijd bij jezelf na of het mogelijk is om je chakra’s in balans te brengen en te houden en zo verbetering te ervaren.

You Might Also Like

Leave a Reply