Frankincense (wierook olie)

De olie heeft een zoete, frisse, fruitige, warme, houtachtige geur die stimulerend en opwekkend is voor de geest. Het is ook een waardevol ingrediënt in huidverzorgingsproducten tegen veroudering en een droge huid. De belangrijkste bestanddelen zijn α-pineen en limoneen, waardoor het bruikbaar is als samentrekkend middel, slijmoplosser en een antisepticum voor de huid. Het werkt ook goed bij ademhalingsproblemen en infecties. Traditioneel werdt de olie gebruikt bij meditatie, het maakt de ademhaling rustiger, terwijl die zich ook verdiept.

Historie

Frankincense olie, Olibanum of ook wel de olie van Libanon genoemd, wordt beschouwd als een heilige olie (de “der heilige zalving” olie) in het Midden-Oosten. Daar werd het voor duizenden
jaren gebruikt in religieuze ceremonies, waar men geloofde dat het de lucht reinigde, boze geesten verjoeg en de omgeving tot rust bracht. We weten ook dat het aan Christus werd gegeven, ten tijde van zijn geboorte. Deze olie word in de Bijbel meer dan 52 keer genoemd. Frankincense werd meer dan 5000 jaar geleden verhandeld in Noord- Afrika en het werd gevonden in het graf van Koning Toetanchamon in het Oude Egypte. Toetanchamon stierf in 1323 voor Christus. De hars was één van de eerste stoffen die als parfum gebruikt werd. De oude Egyptenaren gebruikten het bij het balsemen, voor wierook, huidverzorging bijv. in verjonging gezichtsmaskers, maag kwalen en kohl.

Vandaag de dag word het gebruikt in Europese en Amerikaanse ziekenhuizen en is het onderwerp van veel onderzoek. Tegenwoordig weten we door onderzoek dat de olie Frankincense sesquiterpenes bevat, dat stimuleert het gedeelte van de hersenen waar de emotieregulatie plaats vind. Het helpt ook de hypothalamus, hypofyse en pijnappelklier, deze produceren veel van de belangrijke hormonen in het lichaam en het helpt het immuunsysteem te versterken door de verhoging van de leukocyten activiteit. In 2010 heeft Frankincense olie weer het nieuws gehaald omdat de medische gemeenschap begint te begrijpen waarom het zo nuttig is, in de strijd tegen kanker. Het is interessant dat het artikel van de BBC verklaarde dat Frankincense olie….”de kern af sluit om zo te stoppen met het reproduceren van beschadigde DNA-codes.”

Plant informatie

Geslacht: Boswellia carterii
Botanische familie: Burseraceae
Deel van de plant: Hars

Oracle waarde

630 μTE/100g

Eigenschappen

Anti catarraal, antidepressiva, infectie werend, antitumoraal, antiseptisch, slijmoplossend, immuun-stimulerend, spierverslappend en kalmerend.

Gedocumenteerd gebruik

Astma, kanker, depressie, infectie (verkoudheid, hoesten, longontsteking, luchtwegen (stafylokok, streptokok), stimulerend voor het immuunsysteem ontstekingen, spieren, stress, zweren, zenuwstelsel aandoeningen en duizeligheid.

Invloed lichaam stelsel

Emotionele balans, huid, immuun en zenuwstelsel.

Aromatische invloed

Verheffend, opwekkend en zorgt voor het centreren.

Mentale spirituele invloed

Frankincense olie wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt voor het “wakker” maken van ons spirituele bewustzijn en de verbinding maken met je geest. Het zal je helpen los te komen van je ego, welke ons tegenhoud in de verbinding te komen met ons ware zelf. Frankincense ook helpen om gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid los te laten. Zodra we in staat zijn om verbinding te maken met onze spirituele kant, kunnen we ons ware doel omarmen. Zo worden we meer spiritueel gedreven in plaats van ego-gedreven.

De olie verdiept de ademhaling en heeft een weldadig effect op lichaam en geest. Het werkt aardend en brengt balans, geeft innerlijke kracht en zelfverzekerdheid, brengt spirituele verdieping (meditatie), schept een gevoel van verbondenheid, brengt onze individualiteit en authenticiteit naar buiten en helpt bij het loslaten van gebeurtenissen in het verleden. Gebruik het bij gespannenheid, nervositeit, overmatige opwinding, gebrek aan aandacht en concentratie, angsten en nachtmerries.

Gebruik de olie voor een meditatie om verbinding te maken met je hogere zelf en om gecentreerd te blijven. De meeste oliën van YL, die afkomstig zijn van bomen zullen stabiliteit, aarding en veiligheid bieden aan je eigen ik, fysiek en emotioneel.

Invloed Chakra’s

Opent het hart, keel, derde oog en kruinchakra.

Gebruik

Frankincense wordt aanbevolen te verdunnen – 50:50 verdunning (1 deel essentiële olie en 1 deel plantaardige olie).

 • Breng 2-4 druppels op het gewenste gebied.
 • Toepassen op de chakra’s / reflex punten voor toepassing voor het mentale spirituele aspect.
 • Gebruik naar behoefte in de diffuser of inhaleer.
 • In Amerika is er een Vitality olie van gelabeld als voedingssupplement.

Voorzorgsmaatregelen

Het wordt algemeen veilig beschouwd (GRAS) en toegestaan als voedingssupplement (FA) en smaakstof (FL) voor intern gebruik door de FDA.
Mogelijkheid tot huidirritatie bj de gevoelige huid (verdunning aanbevolen).
Verdun voor gebruik op de gevoelige plaatsen zoals het gezicht, de hals, genitale gebied, enz. Bij zwangerschap of onder dokters toezicht, raadpleeg uw arts.
Vermijd het gebruik bij baby’s en zeer kleine kinderen.
Buiten bereik van kinderen houden.

Gebruik bij dieren

Ja, maar verdunnen. Let op: bepaalde oliën kunnen zeer giftig zijn voor katten. Den en Citrus oliën in het bijzonder. Raadpleeg uw dierenarts als u niet zeker bent over het toepassen van elke essentiële olie bij je huisdier.

Tips

 • Aftersun / Verzorging gezicht: 1-2 dr. olie verdund met V6 op het gezicht en hals, als de huid dagelijks is blootgesteld aan de zon, ter kalmering, vernieuwing, vermindering talgproductie en oneffenheden van de huid.
 • Angst: laat (van de Vitality/Plus lijn) 2-3 dr. onder de tong vallen 2x per dag.
 • Blaren: verdun de olie 1:1 met V6 en breng 3-5x per dag aan.
 • Borsten: (gezondheid) masseer elke dag 2-3 dr. op de borsten en onderbuik.
 • Concentratie: (verbetering) breng 1-2 dr. aan op de slapen en in de nek. Inhaleer.
 • Cysten: breng 1-2 dr. aan 2x per dag totdat deze verdwijnt.
 • Depressiviteit: In de diffuser. Inhaleer. Draag het als parfum.
 • Geestelijk heroriënteren / Geheugen, Pijnappelklier, Hypofyse stimuleren: breng 2 dr. aan op de schedelbasis. Diffuse. Inhaleer. Inhalatie van de olie kan de zuurstof in de cellen verhogen, vooral in de hersenen, ondersteund het geheugen en zorgt voor een evenwichtige hersenfunctie.
 • Goede gezondheid: 1 dr. olie in 1 theelepel honing, neem dit dagelijks in (van de Vitality/Plus lijn).
 • Huidregeneratie – tevens verbetering slaap: 2 dr. in ART nachtcrème (YL) of Sandelwood crème (YL) voor het slapen gaan, verbetering van het vermogen vanhuidregeneratie en slaap.
 • Immuunsysteem: (versterken) 1-3 dr. onder de beide voeten, of neem 1 dr. olie in een capsule in (YL).
 • Insectenbeet: 1 dr. op de beet, ter vermindering van zwelling en jeuk.
 • Kalmeren Emoties / Shock / Nervositeit / Stress: wrijf 1 dr. Lavender en 2 dr. Frankincense in beide handen warm, kommetje over neus en mond langzaam endiep inademen. 2 dr. onder de voeten. Masseer 2 dr. op de slapen of nek.
 • Meditatie / Bewust wording / Yoga / Spiritueel: 1 dr. op de voorhoofd (derde oog) 3x draaiend met de klok mee aanbrengen. Diffuse. Inhaleer. Inhalatie van de oliekan helpen de meditatie te verdiepen en een grotere spirituele bewustwording geven.
 • Nagels zwak / broos: breng 1 dr. op de nagels aan, herhaal 3x per week.
 • Ontsteking: (verminderen) 2 dr. (van de Vitality/Plus lijn) in een capsule (YL) neem in of breng plaatselijk aan op de ontsteking (niet in de oren of ogen!).
 • Overactieve kinderen: verdun 1-2 dr. met V6 onder de voeten masseren of de nek.
 • Snijwonden / Schaafwonden: 1-2 dr. om wonden te reinigen / desinfecteren.
 • Striae: breng 2x per dag, 2-3 dr. aan op de gewenste plek.
 • Verbrande huid (zon): breng 1-2 dr. op het gewenste gebied aan (2x per dag) en herhaal dit tot het verdwijnt. Wissel af met Lavender.
 • Wratten: breng 2 dr. aan op de wrat, 2x per dag tot het helemaal verdwenen is (kan aantal weken duren).

Bestellen

Artikel nummer 15ml: 32030
Artikel nummer 5ml: 32167