Stel je niet aan, gewoon rijden!

Angst en onzekerheid met rijden komt meer voor dan iedereen denkt. Iedereen heeft wel eens iets meegemaakt waardoor angst is ontstaan. Alleen wordt dit niet altijd meteen herkent door iedereen. Rijden met angst of onzekerheid heeft grote invloed op je paard. Je paard wordt hierdoor ook onrustiger en reageert op jouw angst en spanning waardoor je een vicieuze cirkel terecht komt. Het gevolg kan zijn dat je angst steeds groter wordt in plaats van minder.

Ik ben zelf ook een aantal keren op een ongelukkige wijze van mijn paard gevallen waardoor een angst is ontstaan. Ik had het in het begin niet eens in de gaten dat het de angst was die me tegen hield om te rijden. Ik ging vlucht gedrag vertonen om maar niet op het paard te hoeven stappen. Ik was te moe om te rijden of het waaide te hard buiten of ik voelde me niet goed. Ik zei dan ik ga morgen wel rijden, maar morgen was er dan wel weer iets anders. Denk dat dit wel voor meerdere bekent in de oren klinkt.

Dan is het ook nog zo dat als je aangeeft angstig te zijn dat iedereen daar een mening over heeft. Vaak wordt er dan gezegd stel je niet aan je paard is super braaf. Je moet gewoon weer opstappen en er doorheen rijden anders wint je paard van je. Als je weer gaat rijden gaat je angst vanzelf weer over. Iedereen heeft deze uitspraken wel eens gehoord  maar is dit wel zo? Moet je gewoon weer opstappen terwijl je angstig bent? 

Ik ben ervan overtuigd dat je mag toegeven aan je angst. Dat het negeren van je angst het alleen maar erger maakt. Er ontstaat een wissel werking tussen jou en je paard. Je paard neemt jou angst en spanning over. Als jij een trauma hebt meegemaakt is het belangrijk om de tijd te nemen dit goed te verwerken. Het is niet fijn om met angst op je paard te zitten je moet kunnen genieten op je paard. Het is weer fijn als je volledig ontspannen op je paard kunt zitten en niet in je hoofd bezig bent wat er allemaal kan gebeuren.

Op het moment dat je met angst op het paard zit ben je veel in je hoofd bezig. Je bent de omgeving aan het scannen en je al aan het bedenken wat er niet allemaal kan gebeuren. Je ziet en hoort alles om je heen en bent niet bezig met je paard. Op dat moment is je gevoel helemaal uitgeschakeld  en je ademhaling schiet je naar de keel. Al je spieren spannen aan en de angst wordt alleen maar groter. Op deze manier kan je niet genieten en je paard heeft geen enkele steun aan je en staat er alleen voor.

Ook wedstrijd ruiters kampen vaak met angsten of onzekerheden als ze op wedstrijd gaan. Iedere wedstrijd ruiter maakt het wel eens mee dat hun paard kabouters ziet in de hoeken van de rijbaan. Je paard wil niet door de hoek rijden wat je ook doet. Je paard gaat steigeren of vliegt weg, dit maakt veel ruiters onzeker en angstig. 

Met deze angst overwinnen kan ik je helpen, maar dit heeft wel tijd nodig. Samen met jou kijk ik wat er nodig is om jou over je angst heen te krijgen, stapje voor stapje. Ik zal nooit iemand dwingen om op het paard te stappen, iedereen geeft zelf aan wanneer ze dat wel of niet doen.

Samen gaan we het vertrouwen tussen jou en je paard weer opbouwen. Zo kan jij weer met volle teugen genieten op je paard!

Ben jij een ruiter met angst en wil je hulp om de angst te overwinnen, boek dan nu jou sessie!

Samen gaan wij aan de slag zodat ook jij weer kunt genieten op je paard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

stuur ons een WhatsApp