Het nieuwe paardrijden

Ik ben wel heel trots dat ik degene ben die ruiter en paard begeleid op een hele nieuwe manier. Ik heb de opleiding tot ruitercoach gevolgd bij de gelukkige ruiter academie.

Ik zal eerst uitleggen wat een ruitercoach is en wat ik allemaal doe met ruiter en paard.

Jij als ruiter komt bij mij met een hulpvraag of een probleem waar je tegenaan loopt. Ik ga samen met jou kijken wat de hulpvraag of probleem is. Ik ben niet diegene die met een oplossing komt maar ik coach jou naar de oplossing toe. Dit heet oplossingsgericht coachen, ik stel jou vragen die je gaan brengen naar de oplossing.

Het welzijn van de paarden is voor mij erg belangrijk, ik kijk dan ook hoe het paard beweegt en wat voor een invloed jij als ruiter hierop hebt. Ik coach je dan zo dat je gaat ervaren wat het verschil maakt.

Ik vind het belangrijk dat je je bewust bent van je hele lichaam, dat je kunt voelen waar bij jou spanning zit en wat het voor effect heeft op je paard. 
Ik vraag jou om te voelen hoe je op je paard zit. 

  • Voel jij je hele lijf, van hoofd tot aan je tenen
  • Voel jij je voeten in de stijgbeugels,
  • Je kuiten tegen het paard
  • Je bovenbenen tegen de zweetbladen 
  • Je zitknobbels in het zadel
  • Je rug en de spierspanning daar in
  • Je schouders en de nodige ontspanning daar in
  • Je armen en handen met het contact op de teugels
  • Je hoofd en of die leeg is of nog vol met gedachten 

Zit er ergens spanning? Bewust je lichaam voelen is van groot belang om de ontspanning in je paard te krijgen.

Ik stel je vragen zoals;
Wat doe jij met je benen op je paard wanneer jij je paard voorwaarts wil rijden of wil laten buigen. Gebruik jij dan je hele been en reageert je paard dan goed of gebeurd er dan niet veel. Snapt het paard dan wat je bedoelt?  Als je paard naar links moet buigen waar zit dan je gewicht en welk zitknobbeltje geeft dan het meeste druk in het zadel? Ben jij je daar bewust van? Of denk je er niet bij na dat jij je paard in de weg kan zitten? 

Ik hoor vaak tijdens mijn coach sessies opmerking als, mijn paard valt naar binnen in de volte en ik krijg hem niet naar buiten geduwd. Als ik dan vraag hoe zit je op je paard, waar zit je gewicht als het paard op de volte loopt kunnen vele mij daar geen antwoord op geven. 

Het is belangrijk dat jij als ruiter je bewust wordt dat je misschien op de buiten kant van je paard je gewicht hebt. Het paard moet dan tegen je gewicht in de volte groter gaan maken. Juist als je gewicht aan de binnen kant zit kan je de volte makkelijker groter maken.

Dit is een voorbeeld wat het gebruik van je eigen lichaam kan doen bij je paard. Het is belangrijk dat jij je hier bewust van bent anders werkt je lichaam dus averechts in wat je eigenlijk wilt bereiken. 

Ik werk niet alleen met jou op het paard, ook naast het paard kunnen we vele oefeningen doen. Ik kan je op een grote bal laten voelen hoe jij je lichaam goed mee kan laten bewegen. Hoe beweeg je eigenlijk en beweeg je dan op de juiste manier? Is je bekken goed gekanteld en beweeg je in de voorwaartse beweging mee met je paard. Allemaal hele belangrijke punten om je paard onder je beter te laten lopen.

Ik laat je ook meteen voelen wat het resultaat kan zijn van een kleine verandering in je zit of in het gebruik van je eigen lichaam.

Ik geniet er altijd van als ik zie dat na het aanbrengen van kleine veranderingen het paard verandert in het bewegen.

Je zult zien dat je paard steeds makkelijker gaat bewegen als jouw lichaam hem niet meer in de weg zit. Als je paard nergens geblokkeerd wordt om goed te kunnen bewegen maakt een wereld van verschil!

Mag ik met jou en je paard het verschil gaan maken?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

stuur ons een WhatsApp