Ik ben een HSP-er

Een hooggevoelig of hoogsensitief persoon, een HSP-er. Mensen met HSP hebben een bovengemiddelde gevoeligheid voor prikkels, emoties, energieën en indrukken. Details en signalen komen heel intensief binnen, waardoor een hsp’er snel overprikkeld kan raken.

HSP is een eigenschap en geen ziekte of gedragsstoornis.

Bij HSP speelt niet alleen erfelijkheid mee maar ook de ontwikkeling van HSP. Als jij als kind namelijk onveiligheid mee maakt, in welke situatie dan ook dan kun je HSP ontwikkelen.
Als er vroeger energieen waren thuis die niet prettig of onveilig voelde of misschien onveiligheden waren op emotioneel, fysiek of energetisch niveau dan is de kans namelijk groot dat jij “voelsprieten” hebt ontwikkeld om de energie van andere personen af te tasten. Zo heb je geleerd om je te behoeden voor gevaar. Je hebt waarschijnlijk ook nog de eigenschap ontwikkeld om mensen te pleasen om zo het “gevaar” zo ver als mogelijk uit je buurt te houden. Het gevolg, je raakt steeds verder weg van jezelf. Wat ook regelmatig gebeurt bij HSP-ers – jezelf helemaal wegcijferen. Je gaat volledig in je hoofd zitten en treed als het ware uit je lichaam om maar niet te hoeven voelen.

HSP-ers zijn goed in het ontzichtbaar maken van zichzelf en anderen belangrijker maken. Het gevolg is dat je steeds gevoeliger zal worden.

Bij mijzelf is het ontstaan van deze eigenschap een combinatie van al deze bovenstaande factoren.

Inmiddels ben ik zo ver dat het volledig duidelijk is voor mijzelf dat ik deze eigenschap heb. Tot mijn 40e heb ik daar echter nooit bij stilgestaan. Ik leefde volledig in mijn hoofd en ging maar door. En zolang ik dat deed ging het goed. Totdat ik tegen een muur aanliep genaamd burn-out.

Ik liep bij de huisarts, praktijkondersteuner en deed cursussen en meer om er uit te komen. Het woord HSP of de mogelijkheid dat ik die eigenschap zou kunnen hebben kwam nergens ter spraken. Het is dus in de standaard hulpverlening rondom burn-out helemaal niet logisch voor hulpverleners om er ook maar bij stil te staan dat iemand HSP-er zou kunnen zijn.

Zelf dacht ik er ook niet bij na dat ik een HSP-er kon zijn. Bij die eigenschap dacht ik altijd aan van een verlegen teruggetrokken kindje dat al huppelend achter elke vlinder aan ging en niet mee kreeg wat er in de wereld om zich heen gebeurde.
Ik was zelf altijd wel een kwabbelkous en stoere meid, helemaal niet zo’n erg verlegen typje dus. Wel iemand die altijd de kat uit de boom keek.

Inmiddels heb ik geleerd dat HSP-ers zijn onder te verdelen in vier categorieën, daar vertel ik verderop meer over.

HSP-ers kenmerken zich doorgaans door onderstaande eigenschappen welke in meer of mindere mate aanwezig zijn.

Eigenschappen HSP-er

👉🏻HSP-ers zijn bovengemiddeld gevoelig voor (subtiele) prikkels van buitenaf, emoties, energieën en indrukken, ze ervaren emoties intens.
👉🏻Details en signalen ontvangen ze op intense wijze, hierdoor kan makkelijk overprikkeling ontstaan.
👉🏻HSP-ers voelen een diepe verbondenheid met mensen en de natuur en ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
👉🏻Onrecht en slecht oordelen kunnen ze vaak slecht verdragen, ze hebben vaak een diepgewortelde behoefte aan verbinding en zelfontwikkeling.
👉🏻Vaak zijn ze zorgend voor en afgestemd op de behoeftes van anderen.
👉🏻HSP-ers kunnen hierbij makkelijk voorbij gaan aan hun eigen grenzen.
👉🏻Ze vinden het soms lastig om te voelen waar hun eigen grenzen liggen.
👉🏻Zijn bovengemiddeld gevoelig voor stress, allergieën/gevoeligheden en vermoeidheid.
👉🏻Vaak voelen ze zich diep geraakt door kunst, muziek, cultuur, de natuur, etc. ook zijn ze gevoelig voor stemmingswisselingen, burn-out, bore-out, verslavingen en angsten.
👉🏻Ze zijn bovengemiddeld perfectionistisch en plichtsgetrouw en hebben sterk ontwikkelde intuïtieve vermogens.
👉🏻HSP-ers hebben een rijk innerlijk leven (veel dromen, afwegen, fantaseren).
👉🏻Het liefst gaan ze stressvolle situaties uit de weg.
👉🏻Zijn erg gevoelig voor harde geluiden, drukte, fel licht, etc.
👉🏻Hechten aan een bepaalde mate van structuur en vinden veranderingen spannend.
👉🏻Ze zijn gevoelig voor de werking van cafeïne en alcohol en hebben behoefte aan momenten van alleen zijn om ‘weer op te laden’.

Vier categorieën

De introverte rustzoeker
Stilte en rust zijn hier de sleutelwoorden

Deze HSP-er zul je niet snel op een feestje vinden, grote groepen mensen en veel drukte proberen ze doorgaans te vermijden. Alleen zijn of in kleine gezelschappen vinden ze het prettigst. Ze kunnen erg verlegen zijn of in iedergeval niet snel op de voorgrond treden. Ze voeren graag diepgaandere gesprekken, voor een praatje over het weer kun je ze niet boeien. Dit type HSP-er laden op in de natuur. Op stille plekken kunnen ze de overdadige prikkels van zich af laten glijden. Soms kunnen ze doorschieten in het alleen zijn. Vaak zitten ze te veel in gedachten (in hun hoofd) waardoor de verbinding met zichzelf verloren kan worden. Goed geaard blijven is belangrijk.

De extraverte rustzoeker
Je grenzen kennen en bewaken is belangrijk

Deze HSP-er is naar buiten gericht. Ze genieten van interactie met anderen en gezellig samen zijn. Er is wel rust en structuur nodig om in balans te blijven. Als er te veel prikkels zijn dan is herstel daar van wel nodig. Het is erg belangrijk om de eigen behoeftes te herkennen en erkennen. Overprikkeling is er snel omdat deze HSP-er naar buiten gericht is. Wanneer ze over hun grenzen gaan ontstaan spanningsklachten, een vol hoofd, vermoeidheid of zelfs een burn-out.
Luister goed naar jezelf en maak verbinding met je hart. Dingen die helpen zijn meditatie en aardingsoefeningen.

De introverte belevingszoeker
Beperk jezelf niet te veel

Als belevingszoeker ben je niet alleen maar opzoek naar spanning en sensatie. Je zoekt wel emotionele en mentale uitdaging. Er is een diep verlangen naar het opdoen van de nodige ervaringen. Je hebt meer prikkels nodig dan de rustzoeker om je gelukkig te voelen. Toch zijn ze graag alleen waardoor ze zichzelf kunnen afremmen of beperken. De balans tussen te veel en te weinig prikkels is erg belangrijk. Zorg goed voor jezelf, al is dat een uitdaging. Dit type HSP-er droomt en fantaseert veel. Krop niet alles op, maar deel het met anderen.

De extraverte belevingszoeker
Bewaak je energie, hoe lastig dat ook is.

Uitdagingen, enthousiaste mensen, feestje, ontmoetingen en meetings daar geniet deze HSP-er van. Er zijn meer prikkels nodig dan bij een van de andere types. Vergeet niet dat ook hier het wel eens te veel kan worden. Je kunt uitgeput raken als je te vaak over je grenzen gaat. Burn-out klachten liggen dan op de loer. Zorgt dus om optijd weer op te laden door rust te nemen. Dit type HSP-er kan zich echter ook gruwelijk vervelen als er niet genoeg te ondernemen valt. Ze kunnen zich dan down gaan voelen en lusteloos worden. De kunst is dus daar de balans in te vinden. Yoga, meditatie en visualisatie kan helpen.

TIP

Zoals je kunt lezen is aarden en meditatie bij alle type HSP-er belangrijk. Het gaat te ver om daar nu helemaal over uit te wijden, dat doe ik in een ander blog. Toch wil ik jullie nu wel een tip meegeven om op een eenvoudige manier beter te kunnen aarden. Dit kun je op elk moment van de dag en overal toepassen.

👉🏻 Krom de tenen van je linkervoet en houd dat 7 tellen vast. Tel als volgt; en 1 – en 2 – en 3 – en 4….en zo verder. Zet je voet vervolgens weer plat op de grond. Herhaal dit met je rechtervoet.
Je zult merken dat je voeten nu veel stevig op de grond staan!

Testen

Zelf kwam ik er achter dat ik HSP-er ben door het doen van een HSP test. Misschien was het lezen van al het bovenstaande voor jou een echte eye-opener en wellicht herken jij jezelf in veel van wat ik schrijf.

Ik kan me voorstellen dat jij dan ook graag een test zou willen doen. Speciaal voor jou heb ik een test geüpload om te maken. Het is een standaard HSP test maar deze kan je wel al een heel goed beeld geven over jezelf en in hoeverre jij deze eigenschap kan hebben.

Wil jij meer weten over HSP, leren over hoe om te gaan met bepaalde uitdagingen of meer inzichten krijgen dan help ik je graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

stuur ons een WhatsApp